Ansellin käsineet ihmisten ja ympäristön turvaksi

Annukka Markkanen on työskennellyt Ansellin terveydenhuollon käsineiden parissa pian seitsemän vuotta. OneMedin myyntipäällikkönä hän on ollut neljä vuotta.

Ansellin terveydenhuollon käsinevalikoimaan kuuluvat Gammex®- ja Encore®- leikkauskäsineet, erilaiset tutkimuskäsineet potilastyöhön ja muun muassa laboratorioihin, sairaala-apteekkeihin sekä patologialle suunnatut erikoiskäsineet. Ansellilla on laaja tuotevalikoima ja käsinevaihtoehtoja löytyy erilaisiin tilanteisiin ja haasteisiin.

”Asiakkaanani ovat kaikki hyvinvointialueet ja asiakaskäynnit ovatkin työni ydin. Terveydenhuollon arjen haasteet ovat tuttuja aiemmasta työstäni sairaanhoitajana. Sydämen asiakseni on muodostunut käsineisiin liittyvistä allergioista puhuminen ja toivon, ettei keneenkään tarvitsisi vaihtaa ammattia niiden takia”, Annukka mainitsee.

Haastattelussa hän kertoo tarkemmin Ansellin käsineistä, niiden erityisistä ominaisuuksista sekä ympäristöön liittyvistä kysymyksistä.

Mikä on se asia Ansellista, jonka haluat erityisesti nostaa esille?

Ehdottomasti käsineisiin liittyvien allergioiden ennaltaehkäisy. Tämä on yksi Ansellin tuotekehityksen kulmakivistä erityisesti leikkauskäsineiden osalta. Terveydenhuollon käsineisiin liittyy kaksi allergiaa: latex eli luonnonkumi tyyppi I -allergia sekä kiihdytinkemikaali eli tyyppi IV -allergia.

Latex-käsineet valmistetaan luonnonkumista, joka itsessään on toki allergisoiva ja sen muokkaamiseen tarvitaan aina kiihdytinkemikaaleja. Kiinnostava seikka on, että banaaniallergia on yksi yleisimmistä lateksin ristiallergioista.

Synteettisiä eli lateksittomia käsineitä Ansell valmistaa jopa täysin kiihdytinkemikaalittomasti. Ansellin leikkauskäsineiden valmistuksen PI-KARETM -teknologia perustuu nimenomaan käsineisiin liittyvien allergioiden ennaltaehkäisyyn. Ansell ei käytä leikkauskäsineiden valmistuksessa allergisoivaa DPG:tä tai formaldehydia.

Kertoisitko enemmän PI-KARETM -teknologiasta?

PI-KARETM -teknologiasta saamme ainakin osittain kiittää ruotsalaisia. Vuonna 2018 Ruotsin terveysministeriö julkaisi 54:nen haitallisen kemikaalin, joista 22 oli kiihdytinkemikaaleja, listan. Terveysministeriö ohjeisti Ruotsin terveydenhuoltoa välttämään näitä kemikaaleja. PI-KARETM -teknologia syntyi tämän listan perusteella. Se tähtää käsineisiin liittyvien allergioiden -TYPEI ja TYPEIV- ennaltaehkäisyyn. Ansellin kaikki polyisopreenista (PI) valmistetut lateksittomat leikkauskäsineet on valmistettu PI-KARETM -teknologialla, jonka ansiosta  niiden valmistuksessa on käytetty vain tutkitusti biologisesti turvallisempia kiihdytinkemikaaleja, ja ne poistuvat valmistusprosessissa kokonaan tai jäävät käsinekalvon sisälle.

Haitallisia kiihdytinkemikaaleja, kuten DPG:tä, tiuramiineja, CPC:tä , karbamaatteja tai  phtalaatteja ei ole käytetty näiden käsineiden valmistuksessa. PI-KARETM -teknologialla valmistetuille käsineille on tehty alkio- ja ihoärsytys testit, niitä on turvallista käyttää myös keinohedelmöityshoidoissa.

Mitä ne kiihdytinkemikaalit sitten ovat? Niitä käytetään yleisesti käsineiden valmistuksessa muun muassa lämpöreaktion kiihdyttämiseksi, eli käytännössä siihen, että käsineistä tulee käsineitä ja erityisesti näitä tarvitaan valmistettaessa käsineitä luonnonkumista. Ansellin valikoimasta löytyy myös täysin kiihdytinkemikaalittomia leikkaus ja-tutkimuskäsineitä.

Toivoisin, että terveydenhuollonammattilaiset olisivat herkästi yhteydessä allergiatilanteissa, autan näissä mielelläni ja uskon, että useimpiin tilanteisiin löytyy ratkaisu oikealla käsinevalinnalla.

Miten ympäristöasiat on otettu huomioon?

Vastuullisuus ja ympäristö ovat tosi tärkeitä Ansellille ja tietenkin meille OneMedilla ja Asker HealthCare Groupille. Työssäni vastuullisuus näkyy yhä enemmän ja olen iloinen, että osa asiakkaistamme on nostanut sen keskiöön. Ansell sai tänä vuonna ECOVADIS GOLD -palkinnon ja on sitoutunut (SBTi) Science Based Targets -aloitteeseen, joka tukee tieteellisiä lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteita kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi, myös Ansellin NetZero-tavoite tarkistetaan SBTi:n mukaisesti.

Noin vuosi sitten lanseerattiin Ansell Earth -sivusto. Jokaiselle tuotteelle on tuotetietojen lisäksi Ansell Earth -vastuullisuustuotekortti, jossa kerrotaan valmistukseen ja pakkaukseen liittyvät vastuullisuus näkökulmat ympäristön kannalta, esimerkiksi onko pakkaus valmistettu kierrätetystä materiaalista, miten se uudelleen kierrätetään ja kuinka paljon tehtaalla käytetään uusiutuvaa energiaa.

Leikkauskäsineiden SMARTPack™ -osastorasiat ovat 90 % kierrätettyä materiaalia ja käsineiden muovikuoret voi edelleen kierrättää muovinkeräyksessä. Ansellille on erityistä pienet pakkaukset, jotka mahdollistavat 23-80 % tilansäästön verrattuna muihin valmistajiin. Tämä on etu kuljetusketjussa, ja vaikuttaa positiivisesti myös tuotteiden saatavuuteen, kun osastorasioita mahtuu kontin kyytiin enemmän, sairaalan hyllytilasta puhumattakaan.

On monta asiaa, jotka haluaisin mainita, mutta tiivistetään kahteen: Ansellin tehtailta ei mene jätettä (99,8 %) kaatopaikoille vaan kaikki kierrätetään. Osalla tehtaista on jo 100 %:sti käytössä uusiutuva energialähde.

Ehkä joku päivä  voisimme tehdä yhteistyöprojektin asiakkaan kanssa terveydenhuollon jätteen vähentämiseksi. On ollut hienoa huomata, että osassa leikkaussaleista on nykyään kierrätys eri jätelajeille.

Mikä on EUDR?

European Union Deforestation Regulation -säädös pyrkii ehkäisemään ja rajoittamaan seitsemän tuotteen -latex, palmuöljy, soija, kahvi, suklaa, puu, punainen liha- tai niitä sisältävän tuotteen myyntiä. Näiden tiedetään olevan yhteydessä metsäkatoon. Säädöksen päämäärä on edistää vastuullista maankäyttöä, suojella maailmanlaajuisesti metsiä, olla mukana taistelussa ilmastonmuutosta vastaan ja ehkäistä luonnon monimuotoisuuden, biodiversiteetin, häviämistä.

Jatkossa valmistajien tulee osoittaa, että kyseessä olevista raaka-aineista valmistetut tuotteet eivät aiheuta metsäkatoa ja ovat tuotettu paikallisten lakien ja ihmisoikeuksien mukaisesti; tämän tulee olla jäljitettävissä. EUDR koskee tuotteita, jotka saatetaan markkinoille 30.12.2024 jälkeen, sitä ennen varastoitujen tuotteiden myyntiä voidaan jatkaa. EU:lta tulee löytymään tietokanta, jossa on muun muassa tuotantomaiden tiedot ja koordinaatit. Valmistajien tulee allekirjoittaa Due Diligence -lausunto osoittaakseen, että metsäkatoa ei esiinny. Rekisteröinti aloitetaan marraskuussa 2024, ja myös asiakkaat pääsevät tarkastelemaan tätä tietoa.

 

Lue lisää lateksiallergian tunnistamisesta.

Lue lisää lateksittomien leikkauskäsineiden roolista allergisen kosketusihottuman esiintyvyyden vähentämisessä (englanniksi).

Lue lisää Ansellin toimista EUDR ja toimitusketjua koskien.

Lisää uutisia